You are currently viewing Päiväkodin lapsimäärä enteilee hyvää Syvänniemen koululle (julkaistu SS yleisön osastossa 2.10.2022)

Päiväkodin lapsimäärä enteilee hyvää Syvänniemen koululle (julkaistu SS yleisön osastossa 2.10.2022)

Olemme viime aikoina seuranneet uutisointia Syvänniemestä ja Syvänniemen uudesta koulusta (mm.SS 2510.), ja haluamma tuoda esille kylän kokonaisvaltaisen kehityksen ja päiväkodin ja koulun vaikutusta siihen.

Päiväkodin lasten vanhemmille on suuri helpotus ja säästö, kun lapsia ei tarvitse kuljettaa kymmenien kilometrien päähän vaan lapset voi jättää turvallisesti oman kylän päiväkotiin. Toisaalta koululaiset eivät joudu olemaan pitkissä kuljetuksissa, vaan pääsevät pääosin omin jaloin reippaillen tai pyöräillen kouluun.
Pienen yksikön ehdoton etu on sen läheisyys ja mahdollisuus vaikuttaa jokaisen lapsen tulevaisuuteen. Pieni koulu luo mahdollisuuden varhaiseen puuttumiseen, jos sellaista tarvitaan..

Uusi päiväkoti on käsittääksemme pääsemässä heti alussa suunnitelmien mukaiseen toimintaan. Näillä näkymin 3 vuotiaiden ryhmään on tulossa 12 lasta ja isojen ryhmään noin 20 lasta. Todennäköisesti tarvittavaan kolmanteen ryhmään tulisi 8 lasta eli yhteensä puhutaan noin 40 lapsen yksiköstä. Päiväkodin toimintaan kuuluu lisäksi varhaiskasvatus esikoululaisille.

Koulun käynnistymisen kangertelu heti alussa ei liene kenellekään yllätys kaikkien niiden koulutaistelujen ja toimenpiteiden jälkeen, joita Syvänniemen kouluasiat ovat vuosien varrella kohdanneet. Syvänniemen koulun kehitykseen on vuosien ajan pyritty politiikan ja hallinnon keinoin vaikuttamaan siirtämällä Syvänniemi – Koskenkylä -alueen oppilaita kuljetukseen muihin kouluihin.
Viimeinen piste oli Kemppaanmäen koulun yllättävät loppukuviot. Jatkuva epävarmuus ja oppilaiden siirrot eri kouluihin on vaikuttanut lapsiperheisiin ja heidän valintoihin. Lisäksi uuden koulun aloitus kesken lukuvuoden asettaa omia haasteitaan.
On muistettava, että koulun mitoitusperusteet eivät ole olleet kovin suuret. Olemme ymmärtäneet, että koulu tulee näillä näkymin täyttämään tarveselvityksessä sille asetetut tavoitteet jo syksyllä 2023.

Päiväkoti ja koulu sijaitsevat luonnonkauniilla alueella Kuttajärventien varressa kirkon vastapäätä.
Päiväkodin ja koulun käytettävissä ovat Syvänniemen ranta-alueella sijaitsevat liikunta- ja leikkipuisto, nuotiopaikka, ulkoilureitti ja skeittirampit. Talvisin luistelukaukalo, pulkkamäki ja hyvät hiihtoladut. Lisäksi aivan päiväkodin läheisyydestä on metsässä hieno seikkailupolku 900 metrin päässä olevalle Keihäsjoen laavulle. Myös kulttuuri ja muita yhteisiä tapahtumia on tarjolla Hermannitalolla.
Kaupunki on valmistellut Syvänniemelle 15 tonttia myyntiin koulun läheisyyteen muutaman sadan metrin päähän Kuttajärvestä sekä rannalla olevista monipuolisista palveluista. Kaupungin tonttien lisäksi kylällä on myynnissä tontteja myös yksityisten mailla.
Syvänniemeläiset ovat tehneet vuosia omaehtoista kylän kehittämistä rakentaen talkoilla, hankkeilla ja kaupungin avustuksilla toteuttaen Kuttajärven ranta-alueelle edellä mainitut hyvin monipuoliset palvelut.

Nyt toivoisimme kaikille osapuolille työrauhaa ja vilpitöntä toimintaa Kuopion kaupungin valtuuston tekemien päätösten mukaiseen päiväkoti- ja koulutoimintaan sekä samalla Syvänniemen ja koko entisen Karttulan alueen kehittämiseen.

Iloisesti yhdessä kehittyvän kylän puolesta, Syvänniemen kyläyhdistys ry, hallitus