You are currently viewing Syvänniemen kylä kasvaa ja kehittyy

Syvänniemen kylä kasvaa ja kehittyy

Tervetuloa Syvänniemen päivitetyille nettisivuille, josta uutena löytyy muunmuassa tietoa keväällä myyntiin tulevista tonteista.

Syvänniemi sijaitsee kauniin Kuttajärven rannalla, puolen tunnin ajomatkan päässä Kuopion keskustasta.

Syvänniemen kylän keskustassa aloittaa uusi päiväkoti ja 0-2 lk koulu vuoden 2023 alussa.

Kylällä toimii myös monipuolinen kyläkauppa, jossa on myynnissä runsaasti myös lähituotteita. Lähialueen palveluverkostoa täydentävät Karttulassa 12 km:n päässä oleva uusi htenäiskoulu, terveyskeskus ja apteekki.

Syvänniemelle on kaavoitettu 64 omakotitonttia, joista 14 kpl kaupungin tonttia tulevat myyntiin huhtikuussa 2022. Lisäksi myyntiin on tulossa reilut 10 kpl yksityisiä tontteja lähelle Kuttajärven rannalla sijaitsevia kylän keskustaa, päiväkotia ja koulua.

Kylää on viime vuosina kehitetty entistä asukasviihtyisemmäksi. Ranta-alueella on upea liikunta- ja leikkipuisto sekä uimaranta ja nuotiopaikka. Niemen sataman puolella on lemmikkien uimapaikka.
Kylän keskellä lähellä kauppaa on hyvä satama, jossa on myös muutamia vierasvenepaikkoja ja veneiden laskupaikka.

Liikuntaa harrastaville Syvänniemellä on tarjolla paljon erilaisia mahdollisuuksia, kuten valaistu ulkoilureitti, ulkokuntosali, tennis-, BeachVolley- ja jalkapallokentät. Lähialueella on esteetön lintutorni sekä useita laavu-, kota- ja nuotiopaikkoja.

Myös talvinen Syvänniemi tarjoaa erinomaiset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet, kuten valaistu latu, lasten pulkkamäki, jääladut ja -ulkoilureitti, Sourun koiralatu sekä moottorikelkkareitit.

Vuoden 2022 aikana on valmistumassa Hermannitalon ja nuotiopaikan väliin monitoimikaukalo eli talvikäyttöön jääkiekkokaukalo ja kesäkäyttöön asfaltoitu kenttä skeittiramppeineen sekä katupelialue.

Kylän sydän on Tapahtuma- ja kulttuurikeskus Hermannin hallinnoima Hermannitalo, jossa toimii myös Teatteri Hermanni, urheiluseura Syvänniemen Nousun liikunta- ja lastenkerhot.
Hermannitalossa järjestetään myös kyläyhdistyksen ja muiden toimijoiden tapahtumia. Tilaa vuokrataan juhla-, kokous- ja tapahtumakäyttöön.

Syvänniemen alueen upea järviluonto mahdollistaa monipuoliset luontoelämykset kesällä ja talvella. Täällä voi veneillä, meloa, suppailla, kalastaa tai nauttia muuten vain upeasta järviluonnosta. Kuttajärven kaunein retkikohde on Ukko-Lokki korkeine kallioineen, josta voi ihailla Kuttajärven maisemia. Saaren pohjoispäässä on kyläyhdistyksen ylläpitämä laavu polttopuineen. Kuttajärveltä pääsee vesiteitse aina Päijänteelle saakka.

Syvänniemi on kirkkojen kylä (ei kirkonkylä), sillä kylällä on upea ev. lut. kirkko, ortodoksinen tsasouna ja uusimpana tulokkaana buddha-luostari Ratasukha.

Syvänniemen kylällä on hyvin vahva teollinen historia. Täällä on ollut 1800-luvun lopulla Sourun järvimalmiruukki työllistäen noin 160 henkilöä. Lisäksi 1900-luvun alkupuolella Herman Saastamoisen lankarullatehdas, joka työllisti noin 300 henkilöä. Herman Saastamoinen on rakennuttanut myös 1906 käyttöön otetun navetan, upean ”kivilinnan”, Hermannitalon, joka toimii nykyään kylän tapahtuma- ja kulttuuritalona. Hermannitalolla on Sourun ja Syvänniemen 1900-luvun taitteen historiaa kuvaavat pienoismallit. Kylän ainutlaatuisen historian esittelyyn voit tilata historiaoppaan.

Kylän tontteihin ja toimintaan voit tutustua tarkemmin verkkosivuilla syvanniemi.fi tai fb:ssä Syvänniemi. Tiedustelut ja yhteydenotot sähköpostilla syvanniemen.kylayhdistys@gmail.com.

Tervetuloa kylään!
Syvänniemi – hyvän elämän kylä