SYVÄNNIEMI – HYVÄN ELÄMÄN KYLÄ – KASVAA JA KEHITTYY

Syvänniemi sijaitsee kauniin Kuttajärven rannalla, puolen tunnin ajomatkan päässä Kuopion keskustasta.

Syvänniemen kylän keskustassa aloitti uusi päiväkoti ja 0-2 lk koulu vuoden 2023 alussa.

Kylällä toimii myös monipuolinen kyläkauppa. Lähialueen palveluverkostoa täydentävät Karttulassa 12 km:n päässä oleva uusi yhtenäiskoulu, terveyskeskus ja apteekki.

Syvänniemellä on Kuopion kaupungilla myynnissä tai vuokrattavana 15 tonttia. Lisäksi yksityisiä tontteja lähellä Kuttajärven rannalla sijaitsevaa kylän keskustaa, päiväkotia ja koulua.

Kylää on viime vuosina kehitetty entistä asukasviihtyisemmäksi. Ranta-alueella on upea liikunta- ja leikkipuisto sekä uimaranta ja nuotiopaikka  Niemen sataman puolella on lemmikkien uimapaikka.
Kylän keskellä lähellä kauppaa on hyvä satama, jossa on myös muutamia vierasvenepaikkoja ja veneiden laskupaikka. Veneyhteys aina Päijänteelle saakka.

Liikuntaa harrastaville Syvänniemellä on tarjolla paljon erilaisia mahdollisuuksia, kuten valaistu ulkoilureitti, ulkokuntosali, tennis-, BeachVolley- ja jalkapallokentät sekä monitoimikaukalo skeittiramppeineen. Lähialueella on esteetön lintutorni sekä useita laavu-, kota- ja nuotiopaikkoja.

Myös talvinen Syvänniemi tarjoaa erinomaiset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet, kuten valaistu latu, lasten pulkkamäki, jääladut ja -ulkoilureitit, jääkiekkokaukalo sekä moottorikelkkareitit.

Kylän sydän on Tapahtuma- ja kulttuurikeskus Hermannin hallinnoima Hermannitalo, jossa toimii myös Teatteri Hermanni, urheiluseura Syvänniemen Nousun liikunta- ja lastenkerhot.
Hermannitalossa järjestetään myös kyläyhdistyksen ja muiden toimijoiden tapahtumia. Tilaa vuokrataan juhla-, kokous- ja tapahtumakäyttöön. Hermannitalossa aloitetaan syksyllä 2024 merkittävä “kulttuurihistoriallisen rakennuksen energiaremontti”.

Syvänniemen alueen upea järviluonto mahdollistaa monipuoliset luontoelämykset kesällä ja talvella. Täällä voi veneillä, meloa, suppailla, kalastaa tai nauttia muuten vain upeasta järviluonnosta. Kuttajärven kaunein retkikohde on Ukko-Lokki korkeine kallioineen, josta voi ihailla Kuttajärven maisemia. Saaren pohjoispäässä on kyläyhdistyksen ylläpitämä laavu polttopuineen. Kuttakosken suulla olevassa Lyyvinsaaressa on Rasvanki-Virmasvesi osakaskunnan rakentama kanoottisatama ja retkikohde, jossa on puusta tehdyt teltta-aluset, nuotiopaikka ja huoltorakennukset. Kuttajärveltä pääsee vesiteitse aina Päijänteelle saakka.

Syvänniemi on kirkkojen kylä (ei kirkonkylä), sillä kylällä on ev. lut. kirkko, ortodoksinen tsasouna ja uusimpana tulokkaana Buddha-luostari Ratasukha.

Syvänniemen kylällä on hyvin vahva teollinen historia. Täällä on ollut 1800-luvun lopulla Sourun järvimalmiruukki työllistäen noin 160 henkilöä. Lisäksi 1900-luvun alkupuolella Herman Saastamoisen lankarullatehdas, joka työllisti noin 300 henkilöä. Herman Saastamoinen on rakennuttanut myös 1906 käyttöön otetun navetan, upean ”kivilinnan”, Hermannitalon, joka toimii nykyään kylän tapahtuma- ja kulttuuritalona. Hermannitalolla on Sourun ja Syvänniemen 1900-luvun taitteen historiaa kuvaavat pienoismallit. Kylän ainutlaatuisen historian esittelyyn voit tilata historiaoppaan. 

Kylän tontteihin voit tutustua tarkemmin verkkosivuilla syvanniemi.fi/tontit tai fb:ssä Syvänniemi. 

Tiedustelut ja yhteydenotot sähköpostilla syvanniemen.kylayhdistys@gmail.com

Vastaa