You are currently viewing Syvänniemen ulkoilureitit,ladut ja tulipaikat

Syvänniemen ulkoilureitit,ladut ja tulipaikat

Syvänniemellä on hyvät mahdollisuudet liikkua, ulkoilla, kuntoilla, retkeillä ja nauttia luonnosta. Syvänniemen kyläyhdistys vastaa alueen liikunta- ja ulkoilureittijen ylläpidosta yhteistyössä Kuopion kanssa.

Kuntokatos liikunta- ja leikkipuistossa Hermannitalon ja Kuttajärven välissä Hermannin valaistun reitin tuntumassa. Kuntokatos on nimensä mukaisesti katos kuntoilulaitteineen, 5kpl erilaista laitetta säädettäviää painoilla. Katoksessa on valot, jotka toimivat yhtäaikaa liikuntareitin valaistuksen kanssa.

Hermannin valaistu ulkoilureitti alkaa Keihäsjoen rannasta läheltä kauppaa, menee Hermannitalon luota, kuntokatoksen vierestä Koskenkylän suuntaan aina Tilhikallion tien risteykseen saakka. Tilhikalliontien ja Korppiniementien välissä on profiililtaan kaikille sopiva 1,8 km valaistulenkki. Jos lähte Keihäsjoen rannasta, kiertää ylälenkin ja palaa Keihäsjoen rantaan, matkaa tulee yhteensä 4km.

Vaativampi hiihtolatu lumitilanteen salliessa jatkuu Tilhikallion risteyksestä Koskenkylän suuntaan palaten sitten Korppiniemen suunnalla valaistulle ladulle. Tämä kierros tuo lisämatkaa 2km eli Keihäskoskelta 6km ja ylälenkki metsälatuineen 3,9 km. Hyvät pysäköintipaikat ulkoilijoille: Ecopiste Postitie 8, Hermannitalon piha-alue, Tilhikalliontien risteys.

Keihäsjoen ulkoilureitti ja laavu Ev.lut. kirkon parkkipaikalta alkava patikointireitti. Reitti on merkitty oranssisilla ja sinisillä opasteilla.

Oranssi reitti on hyväkulkuista polkua ja se vie suorinta reittiä Keihäskosken laavulle. Matkaa kertyy suuntaansa 900m.

Etelän puoleinen sininen reitti kiertää joenvartta laavulle, pääosin hyväkulkuista polkua, matkaa reilu kilometri.

Pohjoisen puoleinen sininen reitti kulkee lähellä joenuomaa. Se on osalta matkaa varsin vaativa polun pohjan kivisyyden takia. Matkaa kertyy laavulta parkkipaikalle noin 1,7 km.

Keihäsjoen laavu sijaitsee polun varrella Keihäsjoen tekemän U-lenkin pohjalla. Laavu on hyväkuntoinen, siellä on polttopuita ja hyvä tulipaikka. Läheisyydessä myös huussii. Keihäsjoen reitti on kaupungin maalla ja siellä on hyvä ulkoilmahdollisuudet myös reitin ulkopuolella.

Sourun historiallinen ulkoilualue Sourun piipun lähimetsät ovat entisen Sourun rautaruukin ja siihenliittyvän Sourun kylän aluetta, jonka nykyään omistaa Kuopion kaupunki. Alueelle on merkitty vanhan kylän ”katuja”, jotka ovat olleet jo 1800 -luvun lopulla rakennettu ruutukaavan muotoon. Alueelta voit löytää myös useita rakennusten pohjia teolliselta ajalta. Sousun metsäinen alue on mielenkiintoinen seikkailumetsä mennä vaikkapa rauhoittumaan tai lasten kanssa seikkailemaan. Sourun äänitorni ja alue sijaitsevat osoitteesa Souruntie 100, 71570 Syvänniemi. Alueen vierestä kulkee venereitti Syvänniemeltä Virmasvedelle.

Reitit Sourun kautta

Maastopyörä- / patikointireitti Syvänniemi – Souru – Savikoski – Karttula kulkee Sourun kautta jatkuen metsäuraa aina Suonenjoen tielle. Sitä noin 1 km Suonenjoen suuntaan ja sitten yksityistietä / polkua kohti historiallista Savikoskea ja edelleen Karttulaan. Reitillä on kesästä riippuen kosteita paikkoja Mäntylän kohdalla ja vähän ennen Savikoskea.

Koiralatu talvella lumitilanteen sallisessa välillä Souru – Viitalahti eli samaa uraa kuin kesällä pyöräreitti.

Moottorikelkkaura. Sourusta kelkka ura menee pohjoita kohti Riuttalaan ja sieltä edellen Maaningalle tai Kuopioon. Jäätä myöten länteen Karttulaan ja siitä edelleen Tervoon ja Vesannolle. Itään reitti jatkuu  jäätä myöten Syvänniemelle ja siitä edelleen Airakselaan. Airakselassa reitti jakaantuu Kuopioon, Leppävirralle ja Suonenjoelle.

Jääladut Kuttajärvellä. Kuttajärvellä pidetään jää- ja lumitilanteen salliessa ulkoilureitti / koiraladut välillä Syvänniemi – Souru – Lokin laavu sekä lisälenkki Viitasaaren ympäri yhtyen edelliseen latuun Lokinlaavulla ja Sourussa. Näillä reiteillä voi hiihdellä ja kävellä myös lemmikkien kanssa.

Laavut, kodat ja nuotiopaikat

Hermannin nuotiopaikka sijaitsee liikunta- ja leikkipuiston tuntumassa Paskolahden suulla.

Keihäsjoen laavu on Keihäsjoen ulkoilureitin varrella.

Kivelän kota on osoitteessa Haara-ahontie 132, 71570 Syvänniemi.

Lokin laavu on Kuttajärvellä Ukko-Lokin saaressa.

Syvänniemi Hermannin reitti latukartta
Syvänniemi Keihäsjoen reittikartta