ULKOILU

Karttulan kylien liikunta- ja vapaa-aikaopas kaikkien käyttöön.
Oppaan kustansi Karttulan pitäjäraati. Syvänniemen kyläyhdistys oli voimakkaasti mukana sisällön tuottamisessa. Pitäjäraati painatti opasta 2022 Erämessuille 500 kpl. Messuilla oppaalle oli niin hyvä kysyntä, että ne loppuivat kesken ja uusi painos on tulossa.
Mukavia retkiä!

Ulkoilureitit ja ladut

Hermannin reitti (valaistu) alkaa Keihäsjoen rannasta läheltä kauppaa, menee Hermannitalon luota, kuntokatoksen vierestä Koskenkylän suuntaan aina Tilhikallion tien risteykseen saakka. Tilhikalliontien ja Korppiniementien välissä on profiililtaan kaikille sopiva 1,8 km valaistu lenkki. Jos lähtee Keihäsjoen rannasta, kiertää ylälenkin ja palaa Keihäsjoen rantaan, matkaa tulee yhteensä 4 km. Reitti on kesällä käveltävissä ja talvella hiihdettävissä.

Hermannin reitti (ei valaistu) on vaativampi hiihtolatu lumitilanteen salliessa jatkuu Tilhikallion risteyksestä Koskenkylän suuntaan palaten sitten Korppiniemen suunnalla valaistulle ladulle. Tämä kierros tuo lisämatkaa 2 km eli Keihäskoskelta 6 km ja ylälenkki metsälatuineen 3,9 km. Hyvät pysäköintipaikat ulkoilijoille: kierrätyspiste, Postitie 8, Hermannitalon piha-alue tai Tilhikalliontien risteys.

Keihäsjoen ulkoilureitti

Syvänniemen kylän läheisyydessä. Reitti sinne lähtee ev.lut.kirkon parkkipaikalta ja se sopii patikointiin. Ulkoilureitin varrella on Keihäsjoen laavu.

Viereisessä kartassa olevan oranssi reitti on hyväkulkuista polkua ja se vie suorinta reittiä Keihäskosken laavulle. Matkaa kertyy suuntaansa 900m. Oranssi reitti sopii myös hyvin maastopyöräilyyn.

Etelänpuoleinen sininen reitti kiertää joenvartta laavulle, pääosin hyväkulkuista polkua, matkaa reilu kilometri.

Pohjoisen puoleinen sininen reitti kulkee lähellä joenuomaa. Se on osalta matkaa varsin vaativa polun pohjan kivisyyden takia. Matkaa kertyy laavulta parkkipaikalle noin 1,7 km.

Laavua ylläpitää Syvänniemen kyläyhdistys ry ja Syvänniemen Nousu ry.

Maastopyörä- / patikointireitti Syvänniemi – Souru – Savikoski – Karttula kulkee Sourun kautta jatkuen metsäuraa aina Suonenjoen tielle. Sitä noin 1 km Suonenjoen suuntaan ja sitten yksityistietä / polkua kohti historiallista Savikoskea ja edelleen Karttulaan. Reitillä on kesästä riippuen kosteita paikkoja Mäntylän kohdalla ja vähän ennen Savikoskea.

Jääladut Kuttajärvellä. Kuttajärvellä pidetään jää- ja lumitilanteen salliessa ulkoilureitti / koiraladut välillä Syvänniemi – Souru – Lokin laavu sekä lisälenkki Viitasaaren ympäri yhtyen edelliseen latuun Lokinlaavulla ja Sourussa. Näillä reiteillä voi hiihdellä ja kävellä myös lemmikkien kanssa.

Ulkoilureittien ja latujen kunnossapidosta vastaa Syvänniemen kyläyhdistys ry Kuopion kaupungin toimeksiannosta.

Moottorikelkkaura. Sourusta kelkka ura menee pohjoita kohti Riuttalaan ja sieltä edelleen Maaningalle tai Kuopioon. Jäätä myöten länteen Karttulaan ja siitä edelleen Tervoon ja Vesannolle. Itään reitti jatkuu  jäätä myöten Syvänniemelle ja siitä edelleen Airakselaan. Airakselassa reitti jakaantuu Kuopioon, Leppävirralle ja Suonenjoelle.
Tarkemmin reitit löytyvät
Kuopion kaupungin sivuilta

Leikki- ja liikuntapuisto, uimaranta

Leikki- ja liikuntapuistosijaitsee Hermannitalon ja Kuttajärven välissä Hermannin valaistun reitin tuntumassa.

Liikuntapuistossa on kuntokatos, josta löytyvät 7 erilaista kuntolaitetta säädettävillä painoilla. Katoksessa on valot, jotka toimivat yhtä aikaa liikuntareitin valaistuksen kanssa. Katoksen vieressä on leuanvetotangot.

Liikuntapuistossa on beach volley -kenttä.

Leikkipuistossa on mm. liukumäki, 3 erilaista keinua ja vaijerirata.

Uimaranta on hiekkapohjainen, hitaasti syvenevä uimapaikka, joka sopii lapsille. Vaatteiden vaihto onnistuu uimapaikan viereisessä kopissa. Uimarannan lähellä on pöydät ja tuolit eväiden syöntiä varten.

Leikki- ja liikuntapuiston läheisyydestä löytyvät Hermannin tulipaikka ja huussi.

Leikki- ja liikuntapuistoa, uimarantaa sekä Hermannin nuotiopaikkaa ylläpitää Syvänniemen kyläyhdistys ry Kuopion kaupungin toimeksiannosta.

Palloilu- ja urheilukentät

Tiilimurskepintainen tenniskenttä sijaitsee lähellä kauppaa Keihäsjoen varrella. Kentän varauskirja löytyy kentän vierestä postilaatikosta.
Tenniskenttää ylläpitää Syvänniemen Nousu ry yhdessä Kuopion kaupungin kanssa.

Beach volley -kenttä sijaitsee liikunta- ja leikkipuiston yhteydessä Hermannitalon lähistöllä. Beach volley -kenttää ylläpitää Syvänniemen kyläyhdistys ry yhdessä pelaajien kanssa Kuopion kaupungin toimeksiannosta.

Jalkapallo- ja urheilukenttä sijaitsee Herman Saastamoisen tien varressa.
Kenttää ylläpitää Kuopion kaupunki.

Lemmikkien uimapaikka

Lemmikkien uimapaikka sijaitsee leikki- ja liikuntapuiston läheisyydessä, kierrätyspisteen kohdalla tien toisella puolella.

Venesatama

Syvänniemen venesatama sijaitsee Kuttajärven rannalla osoitteessa Keihäsjärventie 157.
Venesatamassa on venepaikkoja ja pari vierasvenepaikkaa. Kuttajärveltä pääsee Päijänteelle asti.
Satama-alueen vierestä kulkee Hermannin reitti (valaistu).
Venepaikan voi varata Kuopion kaupungilta.

Keihäsjärven lintutorni

Keihäsjärven esteetön lintutorni sijaitsee (virallisesti) osoitteessa Karttulantie 2358, mutta Googlemaps löytää paikalle osoitteella Sininentie 936, Kuopio. Esteetön taso on 6 m järven pinnasta ja ylempi taso on 9 m järven pinnasta.

Parkkipaikalta on noin 200 m matka tornille. Lintutornin yhteydestä löytyy huussi ja tulipaikka polttopuineen. Lintutornia ylläpitää Syvänniemen kyläyhdistys ry Kuopion kaupungin toimeksiannosta.
Huom! Ei talvikunnossapitoa!

Nuotiopaikat

Lokin laavu sijaitsee jylhien kallioiden tuntumassa Ukko-Lokki -saaren pohjoisosassa. Laavulla on nuotiopaikka polttopuineen ja huussi. Kesäisin laavulle pääsee veneellä ja talvisin latuja pitkin. Laavua ylläpitää Syvänniemen kyläyhdistys ry.

Kivelän kota on osoitteessa Haara-ahontie 132, 71570 Syvänniemi. Matkaa Hermannitalolta tulee 3,5 – 4 km suuntaansa. Kodalle pääsee autolla tai patikoiden. Patikkareitiksi voi valita helpomman hiekkatien tai vaativampia polkuja. Kodan yhteydessä on huussi ja polttopuukatos. Kotaa ylläpitää Koskenkylän riistapojat ry kaupungin toimeksiannosta.

Keihäsjoen laavu Keihäsjoen laavu sijaitsee polun varrella Keihäsjoen tekemän U-lenkin pohjalla. Laavulla on tulipaikka polttopuineen ja läheisyydessä myös huussii. Keihäsjoen reitti on kaupungin maalla ja siellä on hyvä ulkoilmahdollisuudet myös reitin ulkopuolella.

Laavua ylläpitää Syvänniemen kyläyhdistys ry ja Syvänniemen Nousu ry.

Hermannin nuotiopaikka 

Hermannin nuotiopaikka sijaitsee liikunta- ja leikkipuiston tuntumassa Paskolahden suulla. Nuotiopaikan lisäksi läheisyydestä löytyy huussi.
Hermannitalon parkkipaikalta matkaa nuotiopaikalle on noin 300 m. Nuotiopaikalle pääsee lastenvaunuilla.

Nuotiopaikkaa ylläpitää Syvänniemen kyläyhdistys ry kaupungin toimeksiannosta.

Melonta

Korkean veden aikaan (keväisin) Keihäsjokea voi laskea  noin 5 km kanootilla. Lähtöpaikka on Herman Saastamoisen tien varresta. Reitti vie ruopatun Keihäsjärven poikki. Järven jälkeen joki virtaa vuolaammin. Taukoa voi pitää Keihäsjärven varrella sijaitsevalla lintutornilla, jonka yhteydessä on tulipaikka tai Keihäsjoen laavulla. Huomaa, että Keihäsjoen laavulle rantautuminen voi olla haastavaa virtaavasta vedestä johtuen.  Keihäsjoen laavulta on noin 200 m matka päätepisteeseen, Välikoskentien päähän. Päätepisteestä eteenpäin joen virtaus kasvaa ja joki on hyvin kivikkoinen, joten melontaa ei suositella jatkamaan pidemmälle.

Souru

Sourun historiallinen ulkoilualue Sourun piipun lähimetsät ovat entisen Sourun rautaruukin ja siihen liittyvän Sourun kylän aluetta, jonka nykyään omistaa Kuopion kaupunki. Alueelle on merkitty vanhan kylän ”katuja”, jotka ovat olleet jo 1800 -luvun lopulla rakennettu ruutukaavan muotoon. Alueelta voi löytää myös useita rakennusten pohjia teolliselta ajalta. Sourun metsäinen alue on mielenkiintoinen metsä mennä vaikkapa rauhoittumaan tai lasten kanssa seikkailemaan. Sourun äänitorni ja alue sijaitsevat osoitteessa Souruntie 100, 71570 Syvänniemi. Alueen vierestä kulkee venereitti Syvänniemeltä Virmasvedelle.

Alueen yleisestä huollosta vastaa Syvänniemen kyläyhdistys ry kaupungin toimeksiannosta.

Reitit ja liikuntapaikat - Lipas -tietojärjestelmä

Valtakunnallinen paikkatietokanta liikuntapaikoista, ulkoilureiteistä ja virkistysalueista.
Lipas -tietokantaan kerätään tiedot Suomen julkisista, erityisesti kuntien omistamista liikuntapaikoista.
Hae eri reittejä lipas- järjestelmästä. Myös yksityisten yritysten ja yhdistysten hallinnoimia paikkoja löytyy tietokannasta.
Avaa linkki ja kirjoita hakukenttään “Syvänniemi”. Poista rajaukset ja zoomaa lähemmäksi.